Informeren » Specials » Vervoer

Mobiliteit nu en in de toekomst

Mobiliteit nu en in de toekomst Langzaam is er het één en ander aan het veranderen in de manier waarop wij ons verplaatsen. Dit komt door de toenemende parkeerdruk, een veranderende houding van jongeren ten opzichte van de auto en natuurlijk de technologische vooruitgang met razendsnelle fietsen en zelfrijdende auto's.

Auto's

Voor jongeren is de auto steeds minder een statussymbool. Zeker in de grote stad kiezen zij (onder andere door de toenemende parkeerdruk) steeds vaker voor het openbaar vervoer of de fiets. Hebben zij toch een auto nodig dan is delen een optie of lenen. Een groeiende groep ziet de auto als een vervoersmiddel dat je niet hoeft te bezitten.
Interessant is de enorme technologische vooruitgang en de vraagstukken die deze mogelijkheden met zich meebrengen.

Fiets

De technologisch vooruitgang is niet alleen bij auto's terug te vinden. De elektrische fiets wordt steeds lichter, sneller en kan meer kilometers maken met één accu. De hoge snelheden die inmiddels gehaald worden brengen ook weer nieuwe vraagstukken met zich mee. Hoort een fiets die wel 45 kilometer per uur kan nog wel thuis op het fietspad?

Parkeren

De technologisch vooruitgang heeft ook meer mogelijkheden gebracht voor de parkeerbeheerders. Scanauto's checken razendsnel of automobilisten betaald hebben voor hun parkeerplek. De kans om 'gepakt' te worden neemt hierdoor significant toe.
Betaald parkeren vindt in Nederland in steeds meer steden plaats. Niet alleen omdat de parkeerdruk zo hoog is maar ook om milieuredenen en het is een goede inkomstenbron voor de gemeentes. Tegelijkertijd kan het soms een drempel opwerpen voor bezoekers van bewoners in de zogenaamde parkeerzones. Door voor deze groep speciale (lees goedkopere) tarieven te vragen, kan voorkomen worden dat het onbetaalbaar wordt om even op visite te komen.

Openbaar vervoer

Afhankelijk van waar je woont en/of werkt kan het openbaar vervoer een prettige manier zijn om te reizen. Eén van de maatregelen om deze manier van reizen aantrekkelijker te maken zijn de bewaakte fietsenstallingen bij NS stations. Er komen er steeds meer, waardoor de drempel om met de fiets naar het station te komen en de trein te pakken een stuk lager wordt.
Een auto bezitten, delen en/of lenen

Een auto bezitten, delen en/of lenen

Steeds minder jongeren (18-30 jaar) in de grote steden hebben een eigen auto. Ze kiezen voor andere vormen van (openbaar) vervoer of delen of lenen een auto. Dit laatste komt steeds vaker voor en lang…
Bezoekersvergunning voor bewoners in Amsterdam Oost

Bezoekersvergunning voor bewoners in Amsterdam Oost

Vrienden, familie en/of kennissen kunnen een stuk goedkoper parkeren in Amsterdam Oost. Sinds 1 januari 2014 kunnen bezoekers van bewoners in Amsterdam Oost door middel van een bezoekersvergunning max…

Helmplicht voor snelle elektrische fiets (bv. Speed Pedelec)

Er komt een helmplicht voor de Speed Pedelec. De Speed Pedelec is een razendsnelle elektrische fiets waarbij je altijd mee moet trappen. Deze fiets kan snelheden halen van 45 kilometer per uur. Dit br…
Parkeren in Amsterdam

Parkeren in Amsterdam

Gratis parkeren in Amsterdam is vrijwel onmogelijk. Bijna overal moet betaald worden voor een parkeerplek. Betaald parkeren binnen de ring van Amsterdam (maar ook veelal daarbuiten) is onderdeel van h…
Het gebruik van auto's nu en in de toekomst

Het gebruik van auto's nu en in de toekomst

Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen voor een efficiënter gebruik van de auto zorgen. Daarnaast zorgt de veranderde houding van jongeren ook voor een andere kijk en een efficiënter gebruik van…

Waar moet je op letten bij aanschaf van een vakantiefiets?

Voor een leuke fietsvakantie is het belangrijk om een goede (vakantie)fiets te hebben. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een vakantiefiets? Een fiets waarmee je met bagage (of zonder…
Gepubliceerd door Informeren op 06-03-2014, laatst gewijzigd op 02-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.