Informeren » Specials » Eigen huis

Een huis kopen of verkopen

Een huis kopen of verkopen Een huis kopen doe je misschien maar één of twee keer in je leven. Dit geldt ook voor het verkopen van een huis. Lastig, want het gaat om een flink bedrag en er komt heel wat bij kijken. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor?

Een huis kopen

Een huis kopen doe je niet zo maar. Het is een flinke investering die risico's met zich meebrengt. Je weet namelijk nooit zeker hoe het in het leven loopt en of je de maandelijkse hypotheek lasten kan blijven opbrengen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de mogelijkheden van een huis zijn. Een studentenwoning die je koopt zal niet geschikt zijn voor een gezin. Met zo'n woning moet je dus al rekening houden met het feit dat je deze ooit gaat verkopen.
Waar moet je allemaal aandenken:
  • In welke stad/buurt wil je wonen
  • wat voor soort woning wil je
  • aantal vierkante meters
  • tuin of niet
  • uitzicht of niet
  • aantal kamers
  • luxe keuken of niet
  • bestaand huis of nieuwbouw
  • dichtbij openbaar vervoer of niet
  • eigen garage/parkeerplaats of niet

Hypotheek

Terwijl je over je wensen nadenkt is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel je mag lenen. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen of je ook zoveel wilt lenen. Veel mensen gaan voor de maximale hypotheek, maar is dit verstandig? Stel dat je kinderen krijgt, wilt gaan reizen of een dag minder wilt werken. Ga voor jezelf na wat je echt belangrijk vindt en pas je woonwensen daarop aan. Hou ook rekening met eventuele waardevermindering van het huis dat je wilt kopen.

Makelaar

Bedenk zowel bij het kopen als het verkopen van een huis of je een makelaar wilt inschakelen. Tegenwoordig is het mogelijk om zonder een makelaar een huis te kopen of je huis te verkopen. Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om de juiste inschatting en het daarbij behorende bod, maar ook om de juiste ontbindende voorwaarden en een goede overdracht. Heb je hier genoeg verstand van. Een goede makelaar verdient zichzelf terug. Dit geldt ook bij de verkoop van je huis. Een goede makelaar kan helpen de juiste verkoopprijs vast te stellen. Een te hoge prijs maakt dat je huis te lang te koop staat. Niet goed voor de uiteindelijke verkoop(prijs), maar ook niet goed voor je zenuwen.

Verkoop eigen huis

Spannend. Zeker in minder goede tijden. Uiteraard wil je zoveel mogelijk voor je huis krijgen, maar de tijd dat je er altijd op vooruit ging en dus meer voor je huis kreeg dan je ervoor betaald had is voorbij. Bij gedwongen verkoop kan het dan voorkomen dat je met een restschuld zit. Bij vrijwillige verkoop is het de vraag of je je verlies wilt nemen of dat je toch maar in je huis/appartement blijft wonen.
Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?

Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?

Een woning kopen doe je niet zomaar. Het kan daarom verstandig zijn om voor het kopen van een huis voor een makelaar te kiezen. Er zijn makelaars die zich zowel met het kopen als verkopen van woningen…
Hoe kan je de verkoopwaarde van je huis verhogen?

Hoe kan je de verkoopwaarde van je huis verhogen?

In tijden dat het moeilijker is om je huis te verkopen is het belangrijk om goed na te denken over wat je zelf kunt doen om de verkoopwaarde van je huis te verhogen. Welke verbouwingen en aanpassingen…

Informatie over plavuizen

Plavuizen (vloertegels) zijn zo oud als de weg naar Rome. Sommige mensen willen nooit meer anders, terwijl anderen er niet aan moeten denken. Wat zijn de voor- en nadelen van plavuizen? Waar moet je a…
Veel huiseigenaren schatten waarde eigen woning te hoog in nieuws uitgelicht

Veel huiseigenaren schatten waarde eigen woning te hoog in

Veel huiseigenaren schatten de waarde van de eigen woning over het algemeen nog steeds (2003-2015) te hoog in. Dit heeft gevolgen voor zowel de aanbodkant van de huizenmarkt als de vraagzijde. Hoe hee…
Informatie over het verplichte definitief energielabel

Informatie over het verplichte definitief energielabel

Sinds 1 januari 2015 is het definitief energielabel verplicht voor huiseigenaren bij verkoop of verhuur van hun woning. Het definitief energielabel is niet hetzelfde als het oude energielabel, dat in…
Financiering restschuld eigen woning

Financiering restschuld eigen woning

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels voor de renteaftrek van restschulden en de schenkingsvrijstelling bij restschulden van de eigen woning veranderd. Wanneer er gesproken wordt over een restschuld is…
Gepubliceerd door Informeren op 06-03-2014, laatst gewijzigd op 02-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.