Informeren » Specials » Suiker

Meer informatie over suiker

Meer informatie over suiker Suiker is in de oorspronkelijke vorm een natuurlijke zoetstof. We vinden suiker op deze manier terug in fruit en verse groenten. Het merendeel van de suiker halen we uit suikerbieten en rietstengels. Na het raffinageproces in de fabriek zijn alle vitaminen en mineralen verdwenen. Wat overblijft is een zoetstof zonder voedingswaarde met veel calorieën. Steeds vaker horen en lezen we in de media hoe slecht suiker voor ons is. Waar komt suiker eigenlijk vandaan? Wat maakt suiker zo slecht en wat zijn goede alternatieven voor suiker?

Suikerriet

Suikerriet groeit in de tropen en vindt haar oorsprong vermoedelijk in Indië of Nieuw-Guinea. Het kan tussen de 2 en 7 meter hoog worden. Afhankelijk van het klimaat kan suikerriet 8 à 16 maanden na het uitlopen van de eerste spruiten worden geoogst. Een ton suikerriet levert ongeveer 137 kilo suiker. Suikerriet onttrekt veel voedingsstoffen aan de bodem en heeft veel mest nodig.
In de Middeleeuwen was suiker één van de vele specerijen die verhandeld werden. Tot het begin van de 19e eeuw was suiker een duur en schaars product.

Suikerbiet

De suikerbiet komt uit Europa. Een grote wortel van twee jaar oud weegt ongeveer 1 kilo en bevat 15 à 20 procent suiker. De methode om suiker te winnen uit voederbieten is ontwikkeld door de Duitse chemicus Franz Carl Achard (1753-1821). Zijn ‘uitvinding’ zorgde ervoor dat suiker, tot dan toe een duur en luxe artikel, bereikbaar werd voor de gewone man.

Waarom is suiker zo slecht?

Een groot deel van alle suikers vindt zijn oorsprong in suikerriet en suikerbiet. In het raffinageproces verdwijnen alle natuurlijke vitaminen en mineralen. Wat overblijft is een lege zoetstof met alleen calorieën. Veel suiker(houdende producten) kan lijden tot overgewicht, hetgeen tot allerlei andere ziektes kan leiden als diabetes, hartkwalen et cetera.
Daarnaast leidt de consumptie van snelle suikers tot een piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor de alvleesklier reageert met een overdosis insuline. Hierdoor daalt het niveau van het bloedsuiker drastisch en voel je je ineens slap en lusteloos en krijg je behoefte aan (nog meer) suiker.
In het tijdschrift ‘Nature’ was te lezen dat suiker een giftige substantie is die je kan vergelijken met alcohol en tabak. Deze vergelijking wordt onder andere gemaakt door de verslavende werking die snelle suikers hebben. Onder snelle suikers vallen de suikers (in al hun benamingen) na het raffinageproces, zoals kristalsuiker, rietsuiker, stroop, kandij et cetera. Ook honing valt onder snelle suikers.

Hoeveel suiker eten wij?

Suiker zit in allerlei producten verwerkt. Van chocolade, snoep en koek weet iedereen dat er suiker in zit, maar suiker zit ook in brood, vleeswaren, sauzen, potten peulvruchten en groenten, vruchtensappen en frisdranken et cetera. Alles bij elkaar krijgen West-Europeanen gemiddeld zo’n 45 kilo per persoon binnen. Dit geldt soms ook voor kinderen, zij krijgen dan meer suiker binnen dan ze zelfs wegen. Om suiker te kunnen verteren is vitamine B1 nodig. Soms is deze vitamine onvoldoende aanwezig, waardoor storingen ontstaan in de stofwisseling.

Gezonde alternatieven voor snelle suikers

Gezonde alternatieven voor snelle suikers zijn;
  • Stevia
  • Tagatose
  • (in groenten en fruit zitten gezonde suikers)
Stevia; een gezond alternatief voor suiker

Stevia; een gezond alternatief voor suiker

Steeds vaker is te lezen over de nadelige gevolgen van suiker (verslavend, dikmakend). Gelukkig is er een gezond alternatief voor suiker en dat is stevia (ook wel honingkruid genoemd). Wat is stevia p…
Verschillende soorten suikers en zoetstoffen

Verschillende soorten suikers en zoetstoffen

Er zijn heel veel verschillende soorten suiker en zoetstoffen. Daarbij wordt vaak een indeling gemaakt op basis van de snelheid waarmee de suiker of zoetstof in je bloed wordt opgenomen. Wat zijn de v…
Waarom zijn snelle suikers ongezond?

Waarom zijn snelle suikers ongezond?

Een teveel aan snelle suikers zorgt er niet alleen voor dat we te dik worden maar heeft nog meer nadelige effecten voor onze gezondheid. Daarnaast blijft ons lichaam vaak om suiker vragen door de vers…
Gepubliceerd door Informeren op 20-02-2014, laatst gewijzigd op 02-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Humusak, Pixabay
  • Fortin, F. (1999), Handboek Ingrediënten uit de hele wereld. Tirion Uitgevers BV, Baarn
  • Dominé, André (1997), De natuurlijke keuken. Könemann Verlagsgesellschaft mbH, Keulen
  • Verburgh, Kris (2013), De Voedselzandloper. Overafvallen en langer jong blijven. Prometheus Bert Bakker, Amsterdam